Ovesné sušenky (vegan)

Voňavé sušenky, představující zdravější alternativu v obchodech nabízených müsli sušenek, zvládne upéct i pekařský začátečník. Na rozdíl od těch průmyslově vyráběných neobsahují zbytečně velké množství cukru a různých chemických „zdokonalovadel“. Můžeme je nabídnout návštěvě jako odlehčený zákusek ke kávě, nebo je jen tak uzobávat jako sladkou svačinku, když nás hodní mlsná 🙂

Suroviny

Ovesné vločky
Rozinky
Kokos
Skořice
Kakao
Med

Volitelné: banán, cukr, vajíčko, slunečnicová semínka

Na ozdobení: čokoládová poleva, oříšky, ovoce

Postup

Ovesné vločky spolu s rozinkami (popř. dalším sušeným ovocem) zalijte horkou vodou a nechte alespoň hodinu odstát, než se voda úplně vsákne. Poté směs rozmixujte tyčovým mixérem, přimíchejte kokosovou drť, skořici, kakao popř. další přísady dle chuti (slunečnicová semínka, rozmačkaný banán, pro mlsné jazýčky vanilkový cukr). Doslaďte medem. Do vzniklé hmoty je možné přimíchat ještě vajíčko, s těstem se poté lépe pracuje, ovšem nezbytně nutné to není. Pokud chcete upéct vegan verzi sušenek, vajíčko prostě vynechejte.
Ze vzniklého těsta vytvarujte (buď pouze rukama nebo za pomoci formiček na cukroví) sušenky/placičky. Mně se osvědčilo natlačit těsto do nevymazaných silikonových košíčků na muffiny.
Pečte na plechu pokrytém pečícím papírem cca 20 minut na 180 °. Upečené sušenky by neměly lepit, pokud jsou hotové, jdou z papíru snadno sundat.
Hotové lzde ozdobit např. čokoládovou polevou (čokoláda na vaření rozpuštěná s trochou vody či másla) a oříškem, místo ořechů lze však použít i sušené či čerstvé ovoce, kokos, dekorační prvky prodávané v obchodej aj. – fantazii se meze nekladou 🙂

susenky susenky2

Sušenky vydrží vláčné několik dní, s postupujícím časem spíše měknou.

Dobrou chuť 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *