Muffiny bez vajec a kravského mléka (vegan)

Ani v případě, že trpíte potravinovou alergií/intolerancí znemožňující vám konzumaci vajíček nebo kravského mléka, či pokud jste vyznavači veganské stravy, nemusíte zůstat ochuzeni o voňavý sladký dezert (nejen) k nedělní kávě.

Upečené muffiny nabízejí nekonečný prostor pro to, abyste popustili uzdu svému hravému já a ozdobili je pokaždé jiným způsobem 🙂

 

Suroviny

1,5 hrnku hladké mouky

0,5 hrnku cukru

1 balení vanilkového cukru

0,5 hrnku rostlinného (sojového, rýžového, ořechového…) mléka

0,5 balení kypřícího prášku do pečiva

2 lžíce kakaa

Skořice

Mleté mandle či vlašské ořechy

Na ozdobu: hořká čokoláda, rozinky, mandlové lupínky, čerstvé i kompotované ovoce aj.

 

Postup

Mouku promíchejte v míse spolu s oběma cukry, kypřícím práškem a skořicí. Přimíchejte olej a mléko, abyste dostali husté těsto. Lžící naplňte silikonové košíčky na muffiny (nevymazávám) nebo vymazaný a kokosem vysypaný muffinový plech. Je možno péct i přímo v papírových košíčcích. Pokud chcete mít muffiny dvoubarevné, rozdělte těsto napůl, přičemž do jedné poloviny přimíchejte kakaový prášek, do druhé nikoli. Do formiček poté vlijte po jedné lžíci od každého těsta.

Povrch budoucích muffinků ozdobte úlomky čokolády, rozinkami, mandlovými plátky či ovocem.

Pečte přibližně 20-25 minut na 180 ° (hodně záleží na výkonu trouby). Muffiny v průběhu pečení průběžně kontrolujte, když v košíčcích pěkně vyběhnou, voní a nelepí se, budou hotové.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *