Zapečené zeleninové brambory (vegan)

Myslím, že tipů na  zdravou, rychle připravenou večeři, při jejímž vaření zužitkujete sezonní zeleninu ze zahrádky, není nikdy dost. Zapečené brambory v tomto případě nepochybně představují ideální volbu – navíc bez obsahu laktózy, lepku a vajec. Pokud vhodně nakombinujete barvu výchozích surovin, poslouží tento pokrm jako potěcha nejen pro chuťové pohárky. Neboť jak údajně řekl Karel Čapek – člověk žije (v tomto případě jí!) převážně očima.

Suroviny

Brambory
Červená cibule
Česnek
Cuketa
Paprika
Rajčata
Žampiony
Uzené tofu
Olivový (může být i slunečnicový aj.) olej
Koření: sůl, bazalka, paprika

Postup

Na pečící plech vyložený pečícím papírem rozprostřeme syrové neoloupané brambory nakrájené na plátky silné cca 1 cm. Rovnoměrně je posypeme bazalkou, paprikou, posolíme a lžící zakápneme olivovým olejem. Dáme na 30 minut péct do trouby předehřáté na 180°. V průběhu brambory promícháme/obrátíme, aby se se vypékaly hezky rovnoměrně. Po půlhodině na ně navrstvíme na kousky nakrájenou zeleninu, houby a plátky cibule a česneku. Opět osolíme, zlehka zalijeme olejem a vrátíme do trouby na dalších 20 minut. Bramborovo-zeleninovou směs můžeme v tuto chvíli přikrýt alobalem, aby se na povrchu nepřipalovala. Na závěr ještě zasypeme nadrobno nastrouhaným tofu a necháme odkryté dopéct.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *