Kokosové kuličky (vegan)

Zdravější variaci tradičních kokosových kuliček si mohou bez výčitek dopřát i lidé dbající na zdravý životní styl, stejně tak osoby dodržující dietu bez lepku/mléka/vajec.
Pro mě je chuť těchto dobrůtek nerozlučně spjatá s Vánocemi, připravit je však můžete (ať už v podobě kuliček nebo fit „raw“ tyčinek) kdykoli během roku, pokud v obchodě se zdravou výživou seženete sušené datle 🙂

Suroviny

2 balíčky vypeckovaných datlí
1 balení drceného kokosu
1 balení namletých vlaškých či lískových oříšků
0.5 balení slunečnicových semínek

Postup

Vypeckované datle spolu se slunečnicovými semínky zalijeme v misce horkou vodou a necháme odležet přes noc, aby se tekutina vsákla a datle změkly. Případnou přebytečnou tekutinu ráno slijeme a okapanou směs mixujeme (lze použít standardní nebo tyčový mixér), dokud nezískáme hutnou lepivou kaši.
Vzniklou hmotu (která nevyhlíží příliš lákavě, ale tím se nenecháme odradit :-)), rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné přisypeme kakakový prášek a důkladně rukama prohněteme, následně postupně přisypáváme a zapracováváme kokos.

S druhou polovinou naložíme stejně pouze s tím rozdílem, že místo kakaa do výchozí hmoty přimícháme namleté ořechy. Těsto necháme hodinu ztuhnout v lednici, poté z něj můžeme rukou vytvarovat kuličky, popř. ho natlačit do alobalem vyložených formiček na vánoční cukroví.
Vzniklé cukrovinky znovu obalíme v kokosové drti/kakau/moučkovém cukru – dle vlastní chuti.
Při skladování v chladničce by kuličky měly vydržet chutné řadu dní, z vlastní zkušenosti tuto informaci ovšem potvrdit nemohu – vždy se po nich jen zaprášilo 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *