Kokosové muffiny či buchta (vegan)

Muffiny patří díky své variabilitě, snadné přípravě a popularitě u strávníků mezi mé moučníkové favority. Většinou je lze bez problémů upéct i s vynecháním vejce, a snadno tak standardní recept upravit na veganskou verzi – podobně vznikl i níže uvedený recept na kokosové zákusky.

Suroviny

1,5 hrnku hladké mouky

1 hrnek drceného kokosu

0,5 hrnku oleje

3/4 hrnku rostlinného mléka (ideální volbu představuje kokosové)

0,5 hrnku cukru

1 balíček kypřícího prášku do pečiva

1 balíček vanilkového cukru

Skořice

Postup

Nejprve smíchejte všechny sypké suroviny. Přilijeme olej a nakonec rostlinné mléko. Důkladně promícháme, až získáme husté těsto. Lžící do dvou třetin naplníme muffinovou formu nebo silikonové košíčky. Do povrchu syrových muffinků mírně zatlačíme oříšky, čokoládu, rozinky, mandlové plátky nebo cokoli, co se nám jako ozdoba líbí :-).

Dezertíky pečeme přibližně 20 minut v troubě předehřáté na 180°. Hotové můžeme ještě ozdobit třeba čokoládovou polevou, oříšky či drceným kokosem.

Kokosové těsto lze nalít i do formy na buchtu libovolného tvaru. Já v tomto případě většinou peču moučník dvoubarevný – jednu polovinu těsta ponechám v původní podobě a rozetřu do formy. Do druhé poté přimíchám dvě lžíce holandského kakaa a opatrně naliju na světlý základ, uhladím stěrkou. Mezi obě vrstvy je možné pro zpestření přidat ovoce nebo třeba hustý vanilkový pudink či tvarohový krém (oslazený tvaroh smíchaný se dvěma lžičkami pudinkového prášku a vajíčkem).

Buchtu je třeba péct o něco déle než muffiny, hodně záleží na výkonu konkrétní trouby, já ji vyndávám po zhruba 45 minutách.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *