„Boloňská“ omáčka na těstoviny (vegan)

Pokud máte rádi těstoviny s boloňskou omáčkou, ale hlídáte si linii nebo se řadíte mezi vegany/vegetariány, můžete vyzkoušet její odlehčenou variantu ze sojového granulátu. Narozdíl od klasické verze neobsahuje velké množství tuku a ačkoli v kombinaci s těstovinami příjemně nasytí, určitě vás po její konzumaci nebude tížit žaludek. Balení sojových granulek navíc pořídíte výrazně levněji, než kvalitní mleté maso a můžete ho ve spíži skladovat poměrně dlouho dobu, takže se do vaření můžete pustit kdykoli vás napadne.

Suroviny

Sojový granulát
Rajský protlak
Bazalka
Česnek
Sůl
Červená cibule
Mrkev
Olej
Uzené tofu

Postup

Na oleji osmažíme na drobno nakrájenou cibuli (já používám červenou), po chvíli přidáme najemno nastrouhanou mrkev a ještě chvíli opékáme. Když cibulka získá hezky zlatavou barvu, nasypeme do pánve suché sojové granule a ihned zalijeme dostatečným množství vody. Poté, co ji granulky vsáknou a změknou, je mírně osolíme a zlehka ochutíme bazalkou, následně  je za průběžného promíchávání krátce osmažíme.
Na závěr směs zalijeme dostatečným množstvím rajského protlaku či pasírovanými rajčaty, přidáme dle chuti bazalku, sůl a nadrcený česnek a necháme chvíli povařit.
Omáčku můžeme podávat s libovolnými těstovinami, noky, či kuskusem. Na talířích zdobíme storuhaným uzeným tofu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *