Pohankové „rizoto“

Pohanku považují díky jejím nutričním hodnotám (obsah vápníku, hořčíku, železa a řady dalších minerálů a vitaminů, absence lepku), specifické výrazné chuti a široké škále možného použití za svou nejoblíbenější obilovinu. Lze ji podávat samotnou jako přílohu nebo ji použít do nejrůznějších sladkých i slaných pokrmů (palačinek, dezertů i hlavních chodů). Jako námět na rychle připravenou, zdravou a finančně nenáročnou večeři může posloužit níže uvedené pohankové rizoto – správněji tedy pohankoto :-). Pro dosažení jemnější chuti používám při jeho přípravě  pohanku smíchanou s bulgurem.

Suroviny

Pohanka
Bulgur
Zeleninová směs – mražená nebo čerstvá
Červená cibule
Žampiony
Koření – sůl, pepř, bylinky dle chuti

Postup

Červenou cibuli nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na trošce libovolného rostlinného oleje. Přidáme zeleninovou směs, oloupané a nakrájené žampiony, vše promícháme, mírně osolíme a opepříme. Můžeme přidat trochu bylinkové kořenící směsi.
Když zelenina a houby změknou, přisypeme (neuvařenou!) pohanku promíchanou s bulgurem.
Směs v pánvi zalijeme dostatečným množstvím vody nebo zeleninového vývaru, promícháme a necháme povařit, dokud obiloviny nenabydou na objemu a nevsáknou všechnu vodu. V průběhu vaření pokrm kontrolujeme a v případě potřeby vodu (vývar) dolijeme. V případě potřeby dokořeníe a můžeme servírovat.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *