Plněné kynuté buchty

Suroviny

300 g hladké mouky

Půl hrnku mléka

3/4 kostky droždí

100 g krupicového cukru

1 balíček vanilkového cukru

50 g rozpuštěného másla/tuku na pečení

Špetka soli

Špetka nastrouhané citronové kůry

Olej

Marmeláda – rybízová či jiná náplň dle chuti (povidlová, tvarohová…)

Postup

Do ohřátého mléka vsypeme lžičku cukru, rozdrobíme droždí, důkladně rozmícháme a necháme vzejít kvásek (cca 20 minut). V mezičase smícháme ve větší míse mouku, oba cukry, špetku soli, citronovou kůru a rozpuštěný tuk. Když kvásek pěkně šumí, přilijeme ho do těsta, důkladně jej rukama promísíme a necháme na teplém místě kynout v misce zabalené do igelitové tašky.

Po půlhodině těsto znovu propracujeme a necháme kynout dalších minimálně 30 minut. Z vykynutého těsta rukou odtrhujeme kousky, promneme a vytvoříme kuličku, ze které vytvarujeme placičku s důlkem uprostřed. Naplníme vybranou náplní a zabalíme do měšce. Okraje důkladně přitiskneme k sobě, aby náplň nevytekla. Buchty naskládáme přimáčknutými okraji dolů do formy vymazané olejem, kterým před pečením ještě potřeme každý raneček zvlášť  (ze všech stran). Pečeme na 180°C cca 30 minut nebo déle dle výkonu trouby (do zlatova a voňava).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *