Bramborový salát tvoří tradiční součást vánočních a velikonočních jídelníčků. Mírnou obměnou surovin vytvoříte z pokrmu, jehož konzumace vám může přivodit zažívací potíže a odrazit se negativně na vaší váze, dobře stravitelnou a přitom stále velmi chutnou přílohu. Doporučuji podávat v kombinaci třeba s opečeným tempehem nebo s tofu placičkami.
Množství surovin záměrně neuvádím, sama ho určuji odhadem dle plánovaného počtu porcí.
Suroviny
Brambory
Sterilovaný hrášek
Sterilované okurky
Cibule
Mrkev
Petržel
Celer
Pepř
Sůl
Hořčice
Sojový jogurt
(Tofu)
Postup
Brambory uvaříme ve slupce (doba varu se pohybuje v závislosti na velikosti brambor mezi 25 – 30 min.). Mrkev, petržel a celer oloupeme a také uvaříme do měkka (cca 20 minut).
Uvařené brambory necháme vychladnout a oloupeme. Protlačíme mřížkou, abychom získali nudličky. Cibuli, kyselé okurky, uvařenou zeleninu a popř. tofu nakrájíme na menší kostičky Nyní už máme všechny suroviny, které do salátu patří, připravené, zbývá jen spojit, ochutit a můžeme zasednout ke slavnostní večeři :-).
Do bramborových kousků postupně přimícháme všechny ostatní ingredience, mírně opepříme a osolíme. Do směsi přidáme 3 lžíce bílého sojového jogurt a 1 velkou lžíci plnotučné hořčice (množství popř. odhadem upravíme dle množství bramborové směsi). Opatrně, ale důkladně promícháme, mísu přikryjeme a necháme odležet v lednici minimálně po dobu několika hodin, aby se chutě pěkně propojily.