Klasickou českou pochoutku lze připravit i čistě z rostliných surovin, aniž bychom se připravili o gurmánský zážitek a provoněný byt 🙂
Vzhledem k minimálnímu množství potřebných surovin lze níže uvedený recept navíc zařadit do kategorie finančně velmi nenáročných 🙂
Suroviny
Brambory
Česnek
Majoránka
Hladká mouka
Olej na smažení
Sůl
Postup
Brambory oloupeme a ostrouháme – polovinu nahrubo, polovinu najemno. Množství odhadneme podle počtu strávníků a dle jejich apetitu :-).
Rukou vyždímáme přebytečnou tekutinu, která se z brambor uvolnila. Přisypeme dostatečné množství majoránky, přidáme prolisovaný česnek a sůl. Promísíme s hladkou moukou, a vytvoříme tak vláčné, husté těsto.
Rukama vytvarujeme malé placičky, které smažíme z obou stran dozlatova (a dokřupava :-)) na rozpáleném oleji.
Lze konzumovat samotné nebo podávat jako přílohu např. k masovým či zeleninovým směsím.
—