Podzim rozhodně nepatří k mým nejoblíbenějším ročním obdobím. Plíživě se zkracující dny, ranní mlhy (které jako by se nedopatřením občas zapomněly v průběhu dne rozpustit), sychravé počasí doprovázené epidemií viroz a smutný pohled na usínající přírodu jsou alespoň částečně vykompenzovány několika málo příjemnými skutečnostmi, které s sebou tento chmurný čas přináší.

Pro nás příznivce zdravého životního stylu se jedná především o dobrou dostupnost a pokles cen sezónního ovoce, zeleniny a dalších rostlinných surovin z místních zdrojů.

S blížícím se helloweenem se regály obchodů zaplní dýněmi všech druhů, velikostí i tvarů a kuchařské experimentování může začít.

Podobně jako třeba cuketu, mám dýňe coby kuchařskou surovinu v oblibě především pro jejich variabilitu. Poslouží jako základ pro výbornou sytou polévku či kaši, ale lze je přidat i do rizota, moučníků, zpestřit mohou svou výraznou oranžovou barvou bramborovou kaši atd.

Níže uvedenou polévku lze připravit z dýně hokkaido (jejíž výhodou je změknutí slupky v průběhu vaření – není třeba ji loupat), muškátové či máslové. Já nejraději používám dýni muškátovou, jež mě vždy znovu nadchne svou výraznou nezaměnitelnou chutí. Pokud však potřebujete při přípravě večeře ušetřit čas, doporučuji z výše uvedeného důvodu použít dýni hokkaido.

Suroviny

Dýně (hokkaido, máslová, muškátová)
Červená cibule
Sůl, pepř, bobkový list

Postup

Zpracujeme dýni – já postupuji tak, že ji rozkrojím na půl, lžící vydlabu měkký střed a semínka, poté každou půlku zvlášť nožem oloupu (pokud vařím z máslové či muškátové dýně) a nakrájím na menší kousky (asi jako když chcete vařit brambory). Rovněž cibuli si nakrájíme nadrobno.
Cibulku spolu s kousky dýně krátce osmažíme na rostlinném oleji. Poté, co získá zlatavou barvu, zalijeme směs vodou, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a vše necháme na mírném ohni vařit až do změknutí dýně, tzn. cca 15 – 20 minut.
Napůl hotovou polévku odstavíme, vyjmeme koření a zbylý obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Pokud je polévka po rozmixování dýně příliš hustá, naředíme ji trochou vody a dochutíme dle vlastního uvážení solí, pepřem.
Před podáváním ozdobíme kapkou zakysané smetany, pro veganskou variantu pouze dýňovými nebo slunečnicovými semínky zlehka opečenými na trošce rostlinného oleje na pánvi.
Pozn. Pokud po uvaření dýně před mixováním slijeme vodu, získáme jemnou dýňovou kaši, kterou lze podávat jako přílohu i dietní hlavní chod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..