Obdoba klasických palačinek, kterou si můžou dopřát i vegani a lidé s nesnášenlivostí vajec a mléka. Vzhledem k absenci vajíček nemá těsto tak pěkně žlutou barvu jako to klasické palačinkové, doporučuji tedy tyto palačinky připravovat v kakaové verzi.
Suroviny
Hladká mouka
Mandlové mléko (popř. rýžové, kokosové)
Lžíce oleje
Lžíce kakaka
Špetka soli
Postup
Do mandlového či jiného rostlinného mléka postupně přimícháváme mouku, přidáme špetku soli a lžíci kakaa. Promícháme metličkou/vidličkou a následně prošleháme ručním šlehačem, abychom neměli v těstě hrudky.
Těsto nesmí být příliš řídké a tekoucí, ani příliš husté. Před smažením ho necháme hodinu odležet v lednici.
Palačinky smažíme na pánvi vytřené jen zlehka rostlinným olejem (já vymazávám dno pánve mašlovačkou namočenou v oleji).
Menší naběračkou těsto nalijeme na pánev, krouživým pohybem rozlijeme do stran a krátce opečeme postupně z jedné i druhé strany.
Palačinky děláme raději spíše menší, aby se netrhaly. Podáváme namazané marmeládou, oříškovou pomazánkou, případně přelité ovocným přelivem nebo čokoládou.
Kvalitní krmě