Plněné lilky či cukety představují ideální lehkou večeři pro parné letní večery. Dají se připravit v mnoha obměnách pro milovníky masa, vegany i vegetariány 🙂
Varianta níže je určena především vyznavačům ryze rostlinné stravy.
Suroviny
Lilky – množství podle počtu strávníků 🙂
Rajčata
Sojový granulát
Žampiony
Červená cibule
Sůl, pepř, provensálské bylinka, bazalka
Rajčatový protlak
Postup
Lilky omyjeme, odkrojíme jim stopku a podélně je rozřízneme na poloviny. Lžičkou vydlabeme měkkou dužinu a semínka. Vnitřek takto připravených lilků posolíme a necháme je chvíli odpočinout, mezitím si připravíme směs, kterou je budeme plnit.
Cibuli a žampiony oloupeme a nakrájíme na menší kousky, osmahneme na rostlinném oleji. Přidáme nakrájená rajčata, okořeníme bylinkami a solí. Po změknutí zeleniny přisypeme sojový granulát a vzniklou směs lehce zalijeme vodou. Povaříme, přilijeme rajčatový protlak a necháme opět chvíli vařit, aby se propojily chutě jednotlivých surovin. Podle potřeby dochutíme bylinkami a solí.
Za pomoci lžíce naplníme lilky ještě teplou zeleninovou směsí, poklademe je na plech vyložený pečícím papírem a dáme zapéct do trouby. Já jsem je pekla zhruba půl hodiny na 180°, doba pečení může být však i delší v závislosti na výkonu konkrétního spotřebiče.
Ne-vegani můžou deset minut před koncem pečení lilky zasypat nastrouhaným sýrem (mozarellou).
Podáváme např. s rýží, bramborem či kuskusem.