Suroviny
300 g hladké mouky
Půl hrnku mléka
3/4 kostky droždí
100 g krupicového cukru
1 balíček vanilkového cukru
50 g rozpuštěného másla/tuku na pečení
Špetka soli
Špetka nastrouhané citronové kůry
Olej
Marmeláda – rybízová či jiná náplň dle chuti (povidlová, tvarohová…)
Postup
Do ohřátého mléka vsypeme lžičku cukru, rozdrobíme droždí, důkladně rozmícháme a necháme vzejít kvásek (cca 20 minut). V mezičase smícháme ve větší míse mouku, oba cukry, špetku soli, citronovou kůru a rozpuštěný tuk. Když kvásek pěkně šumí, přilijeme ho do těsta, důkladně jej rukama promísíme a necháme na teplém místě kynout v misce zabalené do igelitové tašky.
Po půlhodině těsto znovu propracujeme a necháme kynout dalších minimálně 30 minut. Z vykynutého těsta rukou odtrhujeme kousky, promneme a vytvoříme kuličku, ze které vytvarujeme placičku s důlkem uprostřed. Naplníme vybranou náplní a zabalíme do měšce. Okraje důkladně přitiskneme k sobě, aby náplň nevytekla. Buchty naskládáme přimáčknutými okraji dolů do formy vymazané olejem, kterým před pečením ještě potřeme každý raneček zvlášť (ze všech stran). Pečeme na 180°C cca 30 minut nebo déle dle výkonu trouby (do zlatova a voňava).