Krémové polévky pro mě představují ideální podzimní večeři. Uvaříte je během chvilky, zasytí, zahřejí a při jejich přípravě můžete zužitkovat sezónní zeleninu. Maminky navíc ocení, že je můžou bez výčitek naservírovat i nejmenším stravníkům.
Suroviny (množství zvolíme dle počtu a apetitu stravníků :-))
Polévková směs zeleniny (mrkev, kořenová petržel, celer, cibule, kedluben)
Brambory
Sůl
Pepř
Kmín
Petrželová nať
Muškátový oříšek
Smetana – rostlinná či tradiční
Postup
Zeleninu a brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a dáme společně do hrnce s dostatečným množstvím vody. Přivedeme k varu a povaříme asi dvacet až dvacet pět minut, dokud nejsou brambory měkké. Následně obsah hrnce důkladně rozmixujeme, aby polévka získala hladkou krémovou konzistenci.
Ochutíme solí, pepřem, kmínem a špetkou muškátového oříšku.
Na závěr zjemníme kapkou smetany a přimíchame nadrobno nakrájenou petrželovou nať.