Pro nadýchané křupavé pečivo nemusíte chodit do pekárny, můžete si ho během chvíle připravit sami doma z pár základních surovin, které má většina z nás vždy na skladě 🙂 Základní těsto je velmi variabilní a snadno ho obměníte použitím různých doplňkových surovin.
Suroviny:
300 g hladké mouky
180 ml vody
1 lžička sušeného drožd
Sůl – půl lžičky do těsta, dále špetku na dochucení
5 lžic olivového oleje
Rozmarýn
další dle chuti – nakrájené olivy, sušená rajčata nakládaná v oleji, slunečnicová semínka…
Postup:
Mouku prosijeme a smícháme s droždím a solí. Přidáme suroviny, které jsme si vybrali na dochucení (olivy, rajčata, semínka…), olej, vodu, vše důkladně promícháme a rukama vypracujeme těsto. Nemělo by příliš lepit. V zakryté míse ho necháme na teplém místě hodinu a půl vykynout, během této doby by mělo zdvojnásobit svůj objem. Po vykynutí jej opět důkladně propracujeme rukama, následně oddělíme postupně menší části a vytvarujeme bulky nebo tyčinky (ty se nejlépe vytvoří vyválením válečku a jeho zakroucením jako při ždímání prádla). Vzniklé pečivo potřeme na povrchu olivovým olejem, posypeme solí a sušeným rozmarýnem a necháme ještě čtvrt hodiny kynout na plechu.
Po dokynutí pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů do zlatova. (V mém případě cca 35 minut, ale velmi záleží na výkonu konkrétního spotřebiče). Hotové bulky opět potřeme mašlovačkou olivovým olejem.